Психотерапия, обучения, супервизия
 
Разговори

Преходът между възрастовите етапи в живота на жената

От поредицата Женското развитие и идентичност

Звучи странно какво интригуващо може да има в толкова банална тема като възрастовите етапи в живота на жената. Интригуващото тук е как преминаваме и най-вече как правим прехода между всеки от тези етапи в жизнения си път. Това е и много свързано с усещането за удовлетвореност, здраве, благополучие, които изпълват живота ни или тяхната липса. Преходът е много мъчителен етап за всеки човек. Преходът от това да съм сам и да бъда в двойка, да съм здрав и да имам болест, преходът от това да съм родител и да имам вече пораснали деца. Многобройни са преходите, които трябва да изминем. И доколкото животът на всеки е съпроводен от уникални и специфични събития, то възрастовите преходи са нещо, което е нормативно и неизменно за всеки. Как реагираме по време на тях, може да е много показателно и да ни даде информация за много други актуални задачи, пред които сме изправени.

Семинарът ще се проведе в три дни: 12 октомври, петък, от 18 до 20.30 часа; 13 октомври, събота, от 11 до 15 часа и 14 октомври, неделя, от 11 до 14 часа.

Водещ: Валентина Маринова, психолог и психотерапевт, доктор по педагогика. Автор на материали в сферата на семейното и обществено здраве. Вписана в Регистъра на психотерапевтите в Република България на Българската асоциация по психотерапия. Работя в последните седем години по темата за женското развитие в съвременния свят. Това е едно от най-предизвикателните и хубави неща, които съм правила в професионалния си път.

За повече информация 0896 75 38 37 – Валентина Маринова

Краен срок за записване:  09 октомври 2018 на емейл: vkmarinova@gmail.com. Максимален брой участници – 10. Регистрацията приключва при запълване на местата.

Такса за участие – 60 лева. Място на провеждане София, ул. Княз Борис Първи № 122

Принципът на рака

От поредицата “Симптомите и диалогът с тях”

През месец септември 2018 започва нова поредица от семинари, интерактивни дискусии, уъркшопи, озаглавени “Симптомите и диалогът с тях”. Тя ще бъде посветена на осъзнаването на връзката между телесното и психичното страдание, на задълбочаването на разбирането за това колко много можем да си помагаме и да си пречим в същото време, когато се намираме в процес на възстановяване и/или оздравяване.

„Всички ние трябва да бъдем част от Земята, а не неин външен враг, който се опитва да ѝ натрапи собствената си воля. Ние, които познаваме значението на свещените лули, знаем още, че като част от Земята, не можем да нараним никоя нейна част, без да нараним самите себе си”. Ламе Деер, сиукски шаман

Вторият семинар от поредицата “Принципът на рака” ще използва за основа едноименната книга на Норберт Класен и неговият екологичен поглед към разбирането на раковите заболявания в контекста на съвременната цивилизация. Стъпвайки на познанието, че процесите, които се развиват на ниво клетка, организъм, личност, семейство и общество, са сходни, ще се опитаме чрез примери от психотерапевтичната практика да разберем какво би могло да направи отношенията ни злокачествени и болестотворни. Семинарът не третира онкологичните заболявания като диагноза, нито медицинските подходи за справянето с тях. Той прави единствено връзка между разбирането за принципите на така известните заболявания под общото име „рак“ и оставащите почти напълно извън полезрението ни прояви на този принцип в човешките отношения.

Уъркшопът ще се състои на 05 октомври 2018, петък, от 18 до 21.00 часа. Записване за участие на vkmarinova@gmail.com.

Място на провеждане София, ул. Княз Борис Първи 122, етаж 2. Такса за участие 30 лева.

Срок за записване 01. 10. 2018. Максимален брой участници 10. Регистрацията приключва при запълване на местата.

Водещ: Валентина Маринова, психолог и фамилен и арт психотерапевт, доктор по педагогика. Автор на материали в сферата на семейното и обществено здраве. Вписана в Регистъра на психотерапевтите в Република България на Българската асоциация по психотерапия.

За повече информация 0896 75 38 37 – Валентина Маринова

 

Психологическо консултиране на пациенти и семейства с онкологични заболявания

IMG_20170617_134421Излишно е да правя обширно встъпление по темата за срещата на пациента и неговите близки с диагнозата „рак“. Тази среща е ужасна, травмираща и често променя живота на ангажираните с конкретния случай завинаги. От една страна в онкологията нещата са много сложни, непредвидими, различни при всеки конкретен казус. От друга страна самата здравна система в България така е организирана, че често усложнява дългия процес на лечение и възстановяване на пациентите, защото липсва информация, губи се връзката между различните медицински звена и се пренебрегват неимоверно емоционалните потребности на пациентите. Като човек, който мина по този път с един от най-близките и скъпи за мен хора, бих искала да бъда от помощ на пациентите с онкологични заболявания и техните семейства. Загубата на почва под краката и на сигурността в живота не подминава никой, който разбере, че му предстои този труден и неясен път с диагноза рак. Подкрепата за пациента и близките, разбирането, успокояването, адаптирането към нов начин на живот, е ключово за процеса на възстановяване. В същото време това е най-липсващото звено от грижите за пациентите.

Можете да си запишете час за психологическа консултация на тел 0896753837 или на vkmarinova@gmail.com. Записването на час става всеки работен ден от 10 до 12 часа, като провеждането на консултациите ще бъде максимално съобразено с възможностите на пациента и неговите близки. Консултациите не се заплащат.

Валентина Маринова – клиничен психолог и доктор по педагогика. Психотерапевт с 15-годишна практика, вписана в Регистъра на терапевтите в Република България на Българска асоциация по психотерапия.

Болката и болестта в живота ни

От поредицата „Симптомите и диалогът с тях“

IMG_20170527_085411_015През месец септември 2018 започва нова поредица от семинари, интерактивни дискусии, уъркшопи, озаглавени „Симптомите и диалогът с тях“. Тя ще бъде посветена на осъзнаването на връзката между телесното и психичното страдание, на задълбочаването на разбирането за това колко много можем да си помагаме и да си пречим в същото време, когато се намираме в процес на възстановяване и/или оздравяване.

Първият семинар от поредицата „Болката и болестта в живота ни“ ще разгледа темата за психологическата стойност на това да различаваме болката от болестта, да намираме адекватни подходи към тях, да търсим помощ и да даваме израз на страданието си.

Уъркшопът ще се състои на 14 септември 2018, петък, от 18 до 21.00 часа. Записване за участие на vkmarinova@gmail.com.

Място на провеждане София, ул. Княз Борис Първи 122, етаж 2. Такса за участие 30 лева.

Срок за записване 10. 09. 2018. Максимален брой участници 9. Регистрацията приключва при запълване на местата.

Водещ: Валентина Маринова, психолог и фамилен и арт психотерапевт, доктор по педагогика. Автор на материали в сферата на семейното и обществено здраве. Вписана в Регистъра на психотерапевтите в Република България на Българската асоциация по психотерапия.

За повече информация 0896 75 38 37 – Валентина Маринова

 

Три семинара по фамилна психотерапия

През месец май и юни 2018 ще се проведат три семинара от поредицата “Въведение в системното мислене”

Салвадор Минучин и структурният подход при работа със семейства
Дата: 17 май 2018, четвъртък, от 10 до 16 часа
Краен срок за записване: 14 май 2018

Кло Маданес и стратегическия подход при работа със семейства
Дата: 31 май 2018, четвъртък, от 10 до 16 часа
Краен срок за записване: 28 май 2018

Вирджиния Сатир и преживелищния подход при работа със семейства
Дата: 14 юни 2018, четвъртък, от 10 до 16 часа
Краен срок за записване: 11 юни 2018

Всички семинари се провеждат в четвъртък, от 10 до 16 часа на адрес: град София, ул. Княз Борис Първи No 122, етаж 2

Такса участие в един семинар: 60 лева (ако таксата се заплаща от организация – 80 лева); такса за участие в два семинара 100 лева (ако таксата се заплаща от организация – 120 лева); такса за участие в трите семинара – 140 лева (ако таксата се заплаща от организация – 160 лева).

Максимален брой участници – 15. Регистрирането за семинарите приключва при запълване на бройката.
Семинарите са конструирани така, че имат своята завършеност, но същевременно ще се признават, като част от тригодишната тренинг програма на ПИСЕЛ Фамилно и брачно консултиране.

За повече информация и записване pisep.institute@gmail.com и 0896 753837.

Водещ: Валентина Маринова, фамилен и арт психотерапевт, преподавател към тренинг института по фамилна терапия на ПИСЕЛ. Валентина Маринова има повече от 15 години опит в практикуването на системен подход в различен контекст: психотерапия, социална работа, превенция и психо-социална рехабилитация. Преподавател в програма Фамилно и брачно консултиране на Психотерапевтичен институт по социална екология на личността и програма Арт терапията като метод в консултирането, превенцията и рехабилитацията на Българска асоциация по арт-терапия. Доктор по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски”. Вписана в Регистъра на психотерапевтите в България.

Салвадор Минучин и структурният подход при работа със семейства

Семинарът ще представи чрез работа по казус, практическо упражнение и теоретичен панел базовите принципи в работата на Салвадор Минучин – един от пионерите на фамилната психотерапия и един от 10-те най-значими и влиятелни психотерапевти в света. Работейки със семейства със сериозна
степен на дисфункция, семейства с психо-соматична проблематика, семейства, които ползват социални услуги, той създава модел и парадигма за работа с клиенти от различни социални слоеве, култури и етнос, което прави неговия подход изключително успешен, прагматичен и близък до потребностите и ресурсите на клиентите му.

Кло Маданес и стратегическият подход при работа със семейства

Кло Маданес заедно с Джей Хейли е създател на стратегическия подход във фамилната работа. Той е ориентиран към решения, разбиране на динамиката на ролите в семейството, което търси помощ за специфичен проблем и изработване на уникална стратегия за справяне. Кло Маданес е носител на награди в областта на защита правата на децата. Тя е известна с огромния си принос при работа със семейства, в които има насилие и с незаменимия си принос за реформиране и хуманизиране на грижите за деца и семейства в риск в САЩ. По време на семинара ще бъде представен случай от практиката на Кло Маданес.

Вирджиния Сатир и преживелищният подход при работа със семейства

Вирджиния Сатир дълбоко се интересува от емоционалните отношения в семейството и от това, което поражда близост и отчуждение. Тя е един от пионерите на фамилната психотерапия, отдадена на това семействата да имат по-пълноценен и здравословен живот заедно. Създава специфични методики за работа, които целят да разгърнат емоционалния процес по време на терапията така, че да се активизират ресурсите на всички членове на семейството и да се развият нови умения за общуване и разбиране. Семинарът ще демонстрира потенциала на емоционалния подход на Вирджиния Сатир чрез конкретна практическа работа. Тя е носител на няколко награди в областта на психотерапията.

И аз, мамо, се преструвах, че всичко е наред*

cover_vtora koxaДнес се състоя премиерата на книгата на Катерина Стойкова „Втора кожа“ на издателство ICU. Катерина Стойкова като автор няма нужда от представяне, макар че, признавам си, аз самата научих за нея едва през януари т. г. Тя е великолепен, оригинален и неповторим автор. Книгата ѝ „Втора кожа“ обаче има нужда да бъде разказвана, продавана, предавана, филмирана и преподавана. За нея вече има много информация, интервюта, предавания. И все пак мисля, че всеки нов опит да се сподели нещо за тази книга, ще бъде безкрайно нужен и напълно недостатъчен.

Катерина Стойкова е очарователна и много топла. Но аз не познавам творчеството ѝ и би било самонадеяно да напиша дори и ред за нея като автор. За книгата ѝ „Втора кожа“ обаче, мога да говоря, както, ако сме искрени пред себе си, би могъл да говори всеки от нас. Когато я прочетох за първи път в началото на годината, бях болна и не излизах от вкъщи няколко дни. Едва дишах и нямах сили да се движа, болеше ме цялото тяло. Започнах да чета. Четох, четох, препрочитах. Започнах да дишам по-леко и тялото ми се отпусна не съвсем здраво, но със сигурност не така болезнено както до тогава. Тази книга действа на телесно ниво. Това е книга за насилието в семейството, но и за много повече от това. Тя е за неща, които всички познаваме: за травмата, за срама да си различен, за това да няма с кой да споделиш кошмарите си, за преструването, че всичко е наред. Това е книга за насилието, което упражняваме върху себе си, опитвайки се да справим с насилието върху нас. В нея има откровения, които е немислимо да направим много често дори пред себе си. За мен най-вече книгата е явление с това, че разцепва мълчанието. Това ужасно мълчание, което до болка познаваме.

* Заглавието е стих от представената книга.