Психотерапия, обучения, супервизия
 
Институт по системна психотерапия

Обучителна програма

Системна психотерапия при индивиди, семейства, двойки и групи

Програмата е акредитирана от Комисията по стандартите на Българска асоциация по фамилна терапия (БАФТ). Тя е съобразена със стандартите на Европейската асоциация по фамилна терапия и е приета на заседание на Общото събрание на БАФТ.

 Въведение

В цялостната си концептуална и методологическа рамка програмата се придържа към Системно-диалектичния-мултистепенен-мултифокусен подход в терапията, тренинга и интервенциите към големите системи, създаден от интердисциплинарен екип на Атинския институт за човека (Athenian Institute of Anthropos AIA). Основата на подхода е по същество екзистенциална, идваща от визията на неговите създатели да предложат на обществото подход, който зачита базисното единство на живота: индивидите и групите като неразделна цялост, развивайки се заедно на базата на сътрудничество. В рамките на този подход в процеса на обучение еклектично са интегрирани и други концепции и методи, които са се развили се в психотерапевтичната практика. Чрез това обучителната програма се опитва да е свързана и релевантна на динамично развиващия се обществен и професионален контекст. Основен възглед, на базата на който е изработена програмата е, че ученето се усвоява чрез:  

– действие;

– разбиране на емоционалните реакции, които се появяват при специфични стимули;

– чрез споделяне и обмен в малки групи;

– чрез това да разбираш другия и да развиваш способността си за себерефлексия. 

Първоначалната фаза на програмата се фокусира върху разглеждането на човека, двойката и семейството като система и тяхната емоционална динамика; история и развитие на различните школи в системния подход; умения за провеждане на първично интервю; разбиране на жизнения цикъл на семейството и значението му за психотерапевтичната  работа; използване на кръгови въпроси; кибернетика от първи и втори ред. Следващата фаза включва наблюдение на обучаемите на семейни терапевтични сесии и участието на обучаемите в терапевтичния екип чрез рефлексия в малки групи. В последната фаза на програмата обучаемият поема ролята на ко-терапевт, а след това вече поема и ролята на системен психотерапевт под супервизия.

Продължителност

Програмата продължава 4 – 5 години в зависимост от интензивността и индивидуалния ритъм на обучаемия, който се зачита и уважава по време на цялото обучение. В последната 1-1,5 година програмата е със засилен индивидуален фокус и зависи главно от възможността на обучаемите да работят под супервизия с клиенти. Общият хорариум на програмата е минимум 1400 учебни часа. 

Процедура по кандидатстване

Кандидатите трябва да са завършили минимум бакалавърска степен по една от следните специалности: психология, социални дейности, социална педагогика, логопедия, клинична социална работа, медицина или други производни/близки до тези специалности. За кандидатите, изучавали отделни модули в други обучителни програми, е възможно признаване на това обучение, ако то е провеждано от преподаватели и обучителна институция, отговарящи на стандартите  на БАФТ. Обучаемите могат да са в процес на университетско обучение по горепосочените специалности без да са го приключили при кандидатстването си, но в рамките на първите две години от обучението си в програмата следва да са придобили минимум бакалавърска степен.

Подават се следните документи на institute.systemic@gmail.com

– диплома за завършено образование или уверение за студентски права

– автобиография

– мотивационно писмо

След разглеждане на документите се провежда интервю с преподавател от програмата.

Цел

Да се подготвят студентите да оказват консултативна и психотерапевтична подкрепа  на семейства, индивиди, двойки и групи при справянето с емоционални, психосоматични и поведенчески проблеми, както и затруднения свързани с взаимоотношенията възникващи в рамките на семейния и обществен контекст. Основополагащ принцип е, че професионалното и личностното развитие са взаимосвързани и допълващи се процеси. Това означава, че по време на обучението се поставя акцент не само върху придобиването на теоретични знания и практически умения, а основно и най-вече върху степента на личностната диференцираност и израстване на професионалистите през целия период на учене. Това води до развиване на  целостта на личността на обучаемия, а не само до усвояване на терапевтични техники и методи по един механичен и инструментален начин. По време на обучението участниците не остават пасивни слушатели и наблюдатели, а активно участват в процеса на учене чрез споделяне и взаимодействие с преподавателите и другите участници в малки и големи групи.

Системният подход е приет като водещ от Европейската асоциация по фамилна терапия при консултирането и психотерапията на двойки и семейства. Програмата има за цел да подготви професионалисти, които да боравят с теоретични знания и да изградят практически умения, основаващи се на съвременните модели за добри професионални практики и стандарти в контекста на системна епистемология. Обучителната програма е съобразена с минималните стандартите на Европейската асоциация по фамилна терапия (ЕАФТ), Българска асоциация по психотерапия (БАП) и Българската асоциация по фамилна терапия (БАФТ).

Европейската асоциация по психотерапия (ЕАП) и ЕАФТ са установили критерии за минимален хорариум за придобиване на психотерапевтична квалификация,  които са приети за общи и съвместими за различни европейски страни. Общата продължителност на обучението по психотерапия е не по-малко от 3200 учебни часа, разделено на два взаимосвързани компонента. Първият компонент е общообразователен и може да бъде усвоен по време на университетското образование на студента по съответната избрана хуманитарна специалност. Вторият компонент е специализиран в съответно избрана психотерапевтична модалност. Във връзка с това обучението по системна психотерапия е 4.5-5 години като общия брой обучителни часове е минимум 1400.

Обучителната програма се състои от две нива: Системен фамилен и брачен консултант (2-2.5 годишна програма) и Системен фамилен и брачен психотерапевт (2-2.5 годишна програма), като второто ниво се надгражда на първото. В случаите когато спецификата на групата предлага по-бавен темп на обучение, то може да продължи и повече от предвиденото време. За сертифицирането водещ фактор е броят часове и тяхното структурно разпределяне.

В текста се използва термина „брачен консултант“, тъй като присъства в класификатора на професиите в Р България,  но се има предвид консултиране на партньорска двойка, независимо от наличието на официален брак.

Обучителната програма се реализира чрез лекции, семинари, упражнения, практика, индивидуална и групова супервизия, работа по конкретни клинични случаи, работа в екип, екипни обсъждания и други. Всяка една от тези части е неразривно свързана и е взаимодопълваща  другите. Екипът приема, че холистичният подход е възможно най-ефективен, за да могат обучаемите да придобият необходимите знания и умения. Всеки един от модулите в обучителната програма съдържа елементи на преживелищна работа, себерефлексия, практически аспекти и приложения на системния подход и теоретична рамка.

Обучението се провежда в групов формат, като оптималният брой участници е минимум 10-12 човека. След формиране на обучителната група приемът на нови членове се осъществява след индивидуална преценка от обучителния екип на института.

В обучителния процес екипът ще прилага гъвкав подход към съдържанието на програмата, което се основава на разбирането, че учебните модули могат да бъдат еклектично свързвани, променяни, допълвани и не следват на всяка цена последователността, по която са описани. В цялостното си съдържание това ще гарантира предоставянето на обучаемите на всички необходими познания в областта на системната психотерапия, прилагана към индивиди, двойки, семейства, групи и работни екипи.

Литература

В рамките на обучителния процес екипът дава ясни и разбираеми насоки за ползването на учебната литература. Ще се обсъждат отделни части от книги, статии, интервюта и др.  Институтът разполага с библиотека на български, английски и руски език. При използването на учебна литература студентите ще имат задачи за самоподготовка, работа в екип, изготвяне на презентации, доклади и други.

Обучителен екип

 Директор на обучителната програма: Валентина Маринова

 Обучителен екип : Валентина Маринова, Иван Павлов – Институт по системна психотерапия

Гост-преподаватели:

Антоанета Христова – системен психотерапевт, вписана в Регистъра на БАП, Консултативен център Плиска

Анна Жукивская – системен психотерапевт, член на БАФТ, свободна практика

Доротея Панова – системен психотерапевт, вписана в Регистъра на БАП, член на БАФТ, Център за емоционално фокусирана терапия България

Елена Кръстева – системен психотерапевт, вписана в Регистъра на БАП, член на БАФТ, Център за емоционално фокусирана терапия България

Николай Златев – психодрама терапевт, член на Българско Дружеството по психодрама и групова терапия

Лилия Ахтарова – музикотерапевт, вписана в регистъра на БАП, Институт по музикотерапия – София

Консултант и супервизор на програмата: д-р Димитра Коттороу. Д-р Димитра Коттороу е детски психиатър, системен фамилен и групов психотерапевт. Тя е обучавана в Атинския Институт за изучаване на човека (Athenian Institute of Anthropos – A.I.A.) Има следдипломна квалификация по „Промоция на психичното здраве – превенция на психиатрични разстройства“, Медицински университет, Национален Атински университет, секция по Социална медицина и неврология. Работи като детски психиатър в Tzaneio Hospital, Pireas.  Тя е старши преподавател в Атинския Институт за изучаване на човека. Също така е супервизор в различни психиатрични отделения. Член е на ELESYTH (Гръцки институт по Системна фамилна терапия).

Системен фамилен и брачен консултант

Първата година е посветена на развиване на системното мислене на обучаемите. Основен фокус е разбирането за човека като отворена система, която взаимодейства, осмисля и разбира информация чрез своите емоционални и телесни преживявания и усещания и когнитивни процеси. Този подход се развива в контекста на „цялото“, което възниква от взаимосвързаността на тези процеси на различни нива – на индивида, семейството, групата, общността, обществото, света като цяло. Чрез активна работа в обучителната група, ще се преминава към все по-дълбоко осмисляне на връзките и взаимовръзките, които са част от контекста на човека, с неговия семеен и социо-културен контекст. 

 Теми на обучителната програма през първата година

  • Човекът като жива система в контекста на човешките микро и макросистеми.
  • История на семейната терапия
  • Въведение в системната фамилна терапия
  • Обща системна теория и приложението ѝ при работа със семейства, двойки и индивиди
  • Йерархия, характеристики на системите, граници
  • Изоморфност на патерните в обществото, индивидите и семействата
  • Еволюция на живите системи и системен подход
  • Процес, структура и съдържание на семействата и групите
  • Комуникация и кибернетика, промени от първи и втори ред
  • Признаци на семейното здраве. Оптимални и дисфункционални семейства
  • Социокултурни фактори и промените в развитието на цивилизацията
  • Теория на жизнения цикъл на човека, двойката и семейството
  • Психопатология: обща и системна
  • Етични аспекти при работата с клиенти и разпознаване на етични дилеми

Втората година има за цел да продължи и задълбочи познанието на студентите за системната епистемология. Все повече ще се работи за развиване на практически умения за прилагане на системния подход към различен професионален контекст. Това ще даде възможност на обучаемите да придобият непосредствена и автентична представа за своите силни страни като личности, подготвящи се да работят с хора, както и за своите трудности, които има нужда да бъдат разбрани, осмислени и развивани.  

 Теми на обучителната програма през втората година

Школи във фамилната терапия и теоретични концепции

  •  Системно-диалектичен-мултистепенен мултифокусен подход в терапията, тренинга и интервенциите към големите системи- Vassiliou, George and Vasso
  • Структурна фамилна терапия – Salvador Minuchin; Charles Fishman
  • Стратегическа терапия (MRI) – Gregory Bateson, John Weakland, Don Jackson, Paul Watzlawick, Richard Fisch, Дж. Нордоне, Haley & Madanes
  • Миланска школа във фамилна терапия – Boscolo, Palazzoli, Prata, Cecchin; Пост-миланска школа (Paolo Bertrando, Umberta Telfener)
  • Фокусирана към решения краткосрочна терапия – Steve de Shazer, Insoo Kim Berg, Ben Furman
  • Milton H. Erickson – Модели на промяна
  • Трансгенерационна фамилна терапия – Murray Bowen
  • Терапия чрез преживяване – Carl Whitaker, Virginia Satir
  • Емоционално фокусирана терапия – Sue Johnson, Les Greenberg
  • Социален конструкционизъм – идеите на Peter Berger & Thomas Luckman за конструиране на реалността. Наративна терапия – Michael White, David Epston
  • Основни концепции в теорията на Humberto Maturana & Francisco Varela за функционирането на живите системи

Практически приложения на системния подход

  • Използване на генограма в консултирането и терапията със семейства, двойки и индивиди
  • Циркулярни въпроси и циркулярно интервю
  • Първично интервю със семейство, двойка и индивидуален клиент.
  • Създаване и работа със системна хипотеза със семейства, двойки и индивиди
  • Семейна сесия – структура и динамика
  • Индивидуална системна психотерапия. Структура и динамика
  • Терапевтична сесия с двойка. Структура и динамика
  • Отношения в двойката: жизнен цикъл, специфика и основни направления в терапията на двойката
  • Семейства и зависимост
  • Формиране и функция на симптома в контекста на системна епистемология
  • Използване на парадокс в терапията

Двете години на обучение се състоят от 720 часа, от които 300 часа лекции и упражнения, 70 часа самоподготовка, 250 часа група за собствен опит и себепознание (от които минимум 50 часа фамилна реконструкция); 100 часа практическа работа (симулиране на семейство, усвояване на  терапевтични техники, работа по казуси чрез индивидуална и групова супервизия). Двете години на обучение следва да са формирали у обучаемите умения за системно мислене и терапевтично поведение както към професионалната практика, семейната динамика, обществените процеси, така и към собствената семейна история. Изясняват се и се опознават в дълбочина най-значимите фундаментални приноси на системния подход към психотерапията. Преминалите успешно през изпитната процедура и завършили минимум бакалавърска степен в академично призната хуманитарна специалност получават Сертификат за „Системен фамилен и брачен консултант“, който удостоверява приключването на първия етап от обучението  и удостоверява, че  обучаемият може да консултира под супервизия. Завършването на този етап от програмата дава право за използване на системния подход при консултирането на семейства, двойки и индивиди, но не дава правоспособност за самостоятелно практикуване на системна психотерапия.    

Самостоятелната работа през втората година  включва изпълнение на определени задачи по отделните обучителни модули и изготвяне на писмена работа за дипломиране.

Клиничната практика включва работа с минимум един случай (не по-малко от 10 сесии), подробна документация, включително транскрипти на сесиите, представяне на случая на екипно съвещание или клиничен семинар, обсъждания с други професионалисти, работещи по случая и др.

Завършването на втората година и получаването на сертификат „Системен фамилен и брачен консултант” става след изготвянето на писмена работа – анализ на собствена работа по клиничен случай, илюстриран с транскрипт на част от сесия със семейство/двойка/индивид. Завършването на консултантското ниво дава право за кандидатстване за асоцииран член на Българска асоциация по фамилна терапия.

Системен фамилен и брачен психотерапевт

Tретата и четвърта година покриват хорариум от 750 часа. Обучението се провежда чрез присъствени часове под формата на работа със семейства под директна супервизия; работа в малки групи за супервизия в различен формат (седмичен и/или уикендов общо 450 учебни часа, както и присъствени часове за усвояване на знания, метод, индиректна супервизия и себерефлексия180 учебни часа; личностно развитие 70 часа и самоподготовка 50 часа.

 Теми на обучителната програма през третата година

  • Терапевтично поведение и терапевтична връзка
  • Диагностика и изграждане на системна хипотеза
  • Техники и методи на приложение на системния подход при индивидуални клиенти.
  • Техники и методи на приложение на системния подход при работа с двойки
  • Техники и методи на приложение на системния подход при работа с деца и семейства
  • Системен подход при работа с групи
  • Личността на терапевта в сесията. Умения за  себерефлексия.
  • Специфика на семейната сесия според различните теории за промяната на семейните отношения и на симптомите
  • Приложение на системния подход в различен обществен контекст / училище, болница, социалната сфера и др./

Теми на обучителната програма през четвъртата година

  •  Системно разбиране и системни фамилни интервенции при специфични разстройства
  • Психози и семейната система. Системно разбиране и системни фамилни интервенции
  • Семейства с хронично болен – системна интервенция
  • Етични дилеми и себерефлексия на фамилния терапевт
  • Личността на терапевта и неговата професионална роля
  • Терапевтичен екип. Създаване и екипна работа.
  • Параметри на фамилната терапия – ограничения за прилагането ѝ и индикации за пренасочване към друг вид терапия
  • Супервизия във фамилната терапия
  • Справяне с „блокажи“ и „слепи петна“ в терапията със семейство, двойка, индивид и група

Супервизионните уъркшопи, се състоят от:

  • Обсъждане и дискусия върху специфични теми, свързани с определени глави или случаи в специализираната литература
  • Специфични супервизии /лични теми на терапевта/ обучение чрез саморефлексивна работа
  • Директна супервизия на терапевтичния процес със семейства, двойки или индивиди
  • Супервизия на видеоматериали на участниците
  • Супервизия чрез записки на случаи от лична практика

Общо хорариум за четирите години 1470 часа. От тях: 

 Теоретична подготовка – 480 часа

Практическа подготовка (стажове, супервизия, директна работа с клиенти) – 550 часа

Личностно развитие и израстване – 320 часа

Самоподготовка и усвояване, работа по екипни задачи  – 120 часа

 Изпит за придобиване на правоспособност

 Обучаемите могат да се явят на изпит при следните условия:

  • предадени и защитени курсови работи за периода на обучение
  • имат не повече от 20 % отсъствия
  • подготвена е и е предоставена в посочения срок дипломна работа
  • клинична практика: минимум 35 сесии директна работа със семейства и двойки, протоколирани и супервизирани
  • видеоизвадка/и на сесия от практиката на дипломанта, придружена с транскрипт – анализ, обратна връзка и дискусия

 Изпитът се състои в:

  • Изготвяне на дипломна работа върху описание на случай от практиката и направена съпоставка през парадигмата на два избрани от кандидата системни подхода.
  • Предоставяне и обсъждане на видеозапис от сесия с двойка или семейство
  • Устен изпит

 Изпитна комисия

Изпитната комисия се състои от три до пет членове, системни психотерапевти, като най-малко един или 2 (поне 1/3) от членовете на изпитната комисия е външен за обучаващата организация (квалифициран фамилен психотерапевт/и от България или чуждестранни обучителни институти, които са акредитирани според минималните стандарти на EFTA). След успешно завършване получават сертификат за системен психотерапевт при работа с двойки, семейства, групи и индивиди. Това дава право на приемане за редовен член на Българска асоциация по фамилна терапия.