Психотерапия, обучения, супервизия
 
Как да подкрепяме приятел или член на семейството ни, който има проблеми с психичното здраве

Как да подкрепяме приятел или член на семейството ни, който има проблеми с психичното здраве

Източник

Автор Sahaj Kaur Kohli

Превод с незначителни съкращения Валентина Маринова

Всеки от нас има отношение към психично здраве, така както всеки от нас има към физическото здраве. Въпреки все по широкото разпространение на проблемите, свързани с психичното здраве, все още върху тази тема има стигма. В световен мащаб водещата причина за увреждане на психичното здраве е депресията, като само в САЩ почти 1 от всеки 5 човека има проблеми с психичното здраве.

Ето някои неща, които можете да правите и някои, които не трябва да правите, когато подкрепяте някой, който има психично-здравни проблеми.

Да започнем с това, което трябва да правим

 Слушайте и валидизирайте

Бъдете любопитен за това, с което вашия приятел/член на семейството се опитва да се справи и за това как това му влияе. Вместо да го питате въпроси, на които може да се отговори с „да“ или „не“, задавайте му отворени въпроси, за да има повече свобода да споделя своя опит. Например: „Какво става, какво се случва с теб?“ или „От кога се чувстваш така?“ или „Как се справяш?“.

Когато ви отговори, използвайте валидизиращи послания, които ще помогнат да се чувства чут и приет такъв какъвто е. Много от хората, които имат психични проблеми се обвиняват или срамуват от това, през което минават. Някои от тях може да си мислят, че техните проблеми не са достатъчно сериозни, защото „всичко е само в моята глава“.

Дори когато не можете да разберете напълно или да отговорите на чувства му, вие със сигурност искате да общувате с него и той да се чувства добре от това. Можете в такъв случай просто да кажете „Това звучи наистина трудно“.

Подкрепата е различна за всеки. Това, от което вие имате нужда, когато изпитвате трудности, не е същото, от което се нуждае някой друг 

 Питайте го/я от какво има нужда

Вместо да правите предположения за това какво би било полезно за него/нея, по-добре е да попитате директно „Как мога аз да ти помогна?“ или „Какво ще е полезно за теб сега, в този момент?“. Запомнете! Подкрепата изглежда различно за всеки човек.

 Предложете им помощ за техните всекидневните задачи

Много от хората с психично-здравни проблеми може да намират за трудно да взимат решения или да изпълняват дори малки и лесни задачи. Вместо да използвате общата фраза: „Тук съм, ако имаш нужда от мен“, по-добре е да бъдете конкретни за това каква помощ предлагате на вашия близък. Така вашият близък човек няма да носи бремето на това да трябва да разбира и формулира от какво има нужда и ясно да го декларира.

Ако го посещавате, хвърлете поглед наоколо и вижте от каква помощ вероятно има нужда – да се измият чиниите, да се изчисти или сгъне прането. Ако говорите с него/нея, предложете му да го заведете на преглед при лекар или да отидете до магазин за хранителни стоки или аптека вместо него/нея; можете също така да изпратите подаръчна карта за нещо, което те харесват.

Празнувайте дори и малките техни победи

Когато някой се справя с проблеми с психичното здраве, всеки ден може да е предизвикателство. Така че поздравете близкия си за всяка победа и постижение. Това ще затвърди неговото усещане за ефективност и ще се почувства като генератор на промени. Това може да включва да благодарите за това, че е искрен пред вас и показва своята уязвимост или за това, че ходят на работа/училище или че редовно разхождат кучето си.

Много хора, които се справят с психични проблеми, изпитват вина, че пречат на времето и енергията на другите и че навлизат в тяхното лично пространство

Четете за проблемите, които вашият близък човек има и за предизвикателствата, с които се налага да се справят

Можете да свалите голямо бреме от плещите му като четете и се образовате за проблемите, които той/тя преживява, вместо да очаквате той/тя да ви разказва и въвежда в това какво представлява тяхната болест. Научете повече за депресията, паническите атаки или тревожността, така че да можете да разбирате преживяванията им, както и ще разпознавате сериозни и рискови поведения или симптоми.  

Днес има много онлайн ресурси за информация и полезно съдържание. Това са: списания, статии, дигитални общности, есета и други литературни материали от хора, които страдат от психични заболявания и споделят своя опит.  

Свързвайте се с тях редовно

Повечето хора, които имат психични проблеми, се чувстват виновни, че взимат вниманието и че притесняват близките си със своите проблеми. Да се свързвате с тях редовно, например чрез текстово съобщение или телефонен разговор, им напомня, че ги обичате, мислите за тях и сте на тяхна страна.

Осъзнайте, че не всички проблеми, свързани с психичното здраве, изглеждат по един и същи начин.

Не всички психични проблеми или трудности са еднакви. Някои хора могат да страдат като резултат от специфични събития, докато други хора могат да имат хронично психично заболяване. Ако последното важи за ваш приятел или близък човек, не очаквайте да го преодолее, все едно това е вирусна инфекция или счупен крак.

Приемете ги и се дръжте с тях така че да личи, че знаете, че психичните им проблеми са нещо, с което те живеят. Това може да бъде изразено по различен начин в зависимост от какво имат нужда. Например: да бъдете разбиращи и приемащи, когато отменят уговорки и планове с вас, защото са имали тежък ден или да адаптирате своите планове към тях спрямо това, което те могат да направят.  

Важно е да премахнем стигмата от грижата за нашето психично здраве и да говорим за това точно както бихме говорили за ходене на лекар за физическо заболяване

Нормализирайте разговорите за психичното здраве

Не чакайте от тях да повдигнат темите за техните проблеми и не се притеснявайте да бъдете директни. Важно е да премахнем стигмата и да започнем да говорим за психичното здраве точно така, както за физическото си здраве и посещенията си при личния лекар. Бихте могли да говорите също за своето собствено психично здраве, така че вместо да се чувства обвиняван, вашият близък да се чувства сигурен и честен с вас.

Какво не трябва да правите

Не сравнявайте техния опит с този на другите

Всеки преживява своите психични проблеми и заболяването си по различен начин. Под претекст, че искате вашият близък да се почувства по-добре, вие може да му кажете „всеки изпитва тревожност или се чувства депресиран понякога“ или да му дадете за пример някой, който е имал подобни проблеми, но е усетил полза от конкретно лечение или стратегия за справяне.

Важно е да устоите на това изкушение и да не го правите. Въпреки че подобни изказвания могат да бъдат от полза да нормализират това, което преживява вашия близък и да му помогнат да не се чувства толкова самотен, те от друга страна могат и да го притиснат да се справя и да омаловажат това, което той изпитва като трудност.

Другото нещо, което е добре да избягвате е да им напомняте за какво те би трябвало да са благодарни. Токсичната позитивност и сравняването с другите може да засили усещането, че проблемите на вашия близък човек не са важни.

Избягвайте стигматизиращи думи като „луд“, „куку“ или „това е толкова обсесивно-компулсивно“ или „вземи ксанакс“

Не използвайте стигматизиращ език

Бъдете внимателни как говорите за психичното здраве около вашия близък, а и изобщо. Избягвайте използването на стигматизиращи думи като „луд“ и „куку“, както и използването на диагнози и лекарства по лекомислен начин в разговорите. Например да кажете: „Това е толкова обсесивно-компулсивно“, когато някой е много организиран и държи на реда, или „вземи ксанакс“, когато искате да го успокоите. Сверете собствените си нагласи към проблемите в сферата на психичното здраве, професионалната помощ и употребата на лекарства, така че да не причинявате ненужна болка на вашия близък човек.

Не приемайте поведението им лично

Хората, които с психично-здравни проблеми често са непредвидими. Някой ваш приятел може да не е разговорлив в определен ден или да си променят плановете, които сте направили заедно. Въпреки че може да се почувствате наранени или обидени от тяхното поведение, не свързвайте автоматично техните действия с това какво е отношението им към вас.  

Вместо това използвайте техните реплики да сверите с тях как са, попитайте ги имат ли нужда от помощ и им напомнете, че вие сте тук за тях, ако те имат нужда.

Вие искате да сте с вашия близък човек докато той се справя с трудностите си, а не да го насочвате и притискате

Не бъдете конфликтен и контролиращ

Когато имат скъп човек, който преживява болка или стрес, много е трудно да не се опитвате да направлявате живота му, мислейки си, че знаете какво може да облекчи неговото/нейното страдание. Но като правите това, вие намалявате тяхното чувство за избор. Вие искате да сте с вашия близък човек докато той се справя с трудностите си, а не да го насочвате и притискате. Така че не бъдете агресивни относно какво трябва и не трябва да правят и не им поставяйте ултиматуми.

 Не ги обезкуражавайте

Може да се чувствате безпомощни, когато не виждате, че вашият близък човек да постига напредък. Това, че се чувствате безпомощен, не значи, че не можете да сте от помощ за тях. Вашият близък човек не очаква да му дадете магическо решение или да сте перфектни. Вместо това те просто имат нужда да бъдете до тях.

Не прегаряйте в опитите си да оказвате подкрепа на вашия близък човек

Колкото по-добре се грижите за себе си, толкова по-добре ще можете да подкрепяте своя близък човек. Уверете се, че се грижите за себе си като правите нещата, които обичате и се зареждате, докато сте на линия за вашия близък в неговия живот в този труден момент. Бъдете ясни и директни за вашите граници и намерете начин да уважавате това, от което имате нужда, за да бъдете способни да го покажете и заявите и на вашия близък човек.

Хората, които имат психични проблеми не са счупени и те не трябва да бъдат поправяни

Не се опитвайте да ги поправите

Хората, които имат психични проблеми не са счупени и няма нужда да бъдат поправяни. Като предлагате решения и съвети, които те не са поискали, вие им давате посланието, че това през което те минават е грешно и лошо, докато в същото време вие просто проектирате върху тях собствения си дискомфорт от това, през което те преминават. Осъзнайте, че импулсът да давате съвети и поправяте другия може да е вашата стратегия за справяне и желание да облекчите собствения си дискомфорт и безпокойство. Това ни отвежда към следващата важна препоръка …

Не избягвайте чувствата си

Когато виждаме нашите близки да се борят с нещо трудно, хронично или трудно за разбиране, това често може да ни доведе до трудни чувства за нас самите и до дискомфорт или безпокойство. Когато това се случи, важно е да не набутвате тези неща под килима. Отделете време за размисъл върху това, което ви предстои.

Ето някои въпроси, които можете да си зададете: Тревожите ли се, защото се страхувате какво ще се случи с близкия ви човек? Избягвате ли трудните чувства, защото се чувствате безпомощни? Носите ли собствени пристрастия или стигми около психичните  заболявания? Чувствате ли се изтощени, защото сте негодуващи, прегорели или просто объркани?

Важно е да получите яснота какво ви очаква и защо, за да можете да се погрижите за себе си и все пак да бъдете до своя близък. Не се срамувайте, ако откриете, че имате нужда да ползвате подкрепа или професионална грижа..

Sahaj Kaur Kohli is the founder of Brown Girl Therapy, the first and largest mental health and wellness community of its kind for children of immigrants living in the West, where she works to promote bicultural identity and destigmatize therapy. She is also currently pursuing her master’s in clinical mental health counseling. Kohli’s passion lies at the intersection of narrative storytelling and mental health advocacy. A former journalist, she is currently working on a book to be published by Penguin Life