Психотерапия, обучения, супервизия
 
Пролетна школа Женското развитие и идентичност

Пролетна школа Женското развитие и идентичност

От поредицата Женското развитие и идентичност

Художник Татяна Кючукова

На 27 и 28 май 2022 (петък и събота) ще се проведе поредната Пролетна школа от поредицата „Женското развитие и идентичност“. Място на провеждане: София, ул. Цар Самуил 50, вх. Г. Максимален брой участници 8 (регистрацията приключва при запълване на бройката). Регистрацията за участие става чрез изпращане на мейл на vkmarinova@gmail.com най-късно до 21 май 2022. Таксата за цялостно участие е 100 лева. При желание можете да участвате и във всеки един от трите отделни уършопа, като в такъв случай заплащате цената, посочена в края на съответната анотация. В заключителната сесия може да участва всеки, който е посетил поне един от уъркшопите от програмата, като тя не се заплаща отделно. В мейла за регистрация посочвайте дали се записвате за пълно или частично участие. Таксата за участие се превежда по банков път или се заплаща на място. За да запазите мястото си за участие, е нужно да платите поне половината от таксата за участие в указания краен срок.

Програма

Първи уъркшоп 27 май, петък, 18.30 – 21.00 часа

Отношенията между баща и дъщеря – ключови за женската идентичност. Независимо дали определяме връзката със своя баща като положителна и подкрепяща или като негативна и конфликтна, отношенията ни с него играят значима и трайна роля в живота ни на възрастни жени. Едно от най-непродуктивните състояния на тази връзка, е нейното стагниране в шаблоните на миналото и невъзможността да се изграждат гъвкави отношения спрямо актуалната ни роля и позиция на възрастна жена. Може ли връзката ни с нашия баща да ни помогне да имаме щастлив семеен и партньорски живот? Може ли да ни пречи? Може ли да направим нещо с днешна дата? (такса за участие 40 лева)

Втори уъркшоп 28 май, събота, 10.30 – 13.30 часа

Войната в моето тяло. Този уъркшоп е посветен на постоянната ни борба със симптомите, които ни разстройват, плашат, развалят комфорта ни. Вместо изтощителната битка с тях и безплодните усилия да ги държим под контрол, има ли нещо друго, което можем да направим за облекчаване на страданието си. По техника на процесната психология с включване на креативните и знаещи части от личността ни. (такса за участие 40 лева)

Трети уъркшоп 28 май, събота, 14.00 – 17.00 часа

Психосоматика на човешките отношения. Този уъркшоп ще разгледа по-отблизо и надявам се, по-осъзнато, темата за отношенията в живота ни, които са силни и интензивни и можем да открием, как емоционалните кризи в тези отношения съдействат за възникването и поддържането на симптоми на телесно ниво. Предлагам ви да погледнем на болестите, които ни връхлитат и някои от тях за съжаление трайно остават при нас, през призмата на човешките отношения, на актуалния ни контекст, в който живеем и има много потенциал да ни подпомогне в справянето с проблемите. Или пък има нужда да бъде променен, защото пречи на нашето излекуване. (такса за участие 40 лева)

28 май, събота, 17.15 – 18.15 часа

Заключителна сесия. Заключителна сесия за интегриране на опита, въпроси и коментари. (свободен достъп за всеки, който е участвал поне в един от уъркшопите)

Водещ: Валентина Маринова  –  психолог, системен психотерапевт, доктор по педагогика, с 18 години опит в консултирането и психотерапията на индивиди, двойки, семейства и групи. Вписана съм в Регистъра на психотерапевтите на Българска асоциация по психотерапия. Автор съм на материали в сферата на семейното и обществено здраве. Работя от 2010 по темата за женското развитие в съвременния свят. Това е едно от най-предизвикателните и хубави неща, които съм правила в професионалния си път.

За поредицата: „Женското развитие и идентичност“ е проект, който започнах през 2010. Темите имат фокус върху съвременното разбиране на социалната роля на жената, нейното развитие и кризи. Състои се предимно от групова терапевтична работа и образователни семинари по различни теми. Основен акцент е как социалната роля на жената се променя в последните десетилетия и до какви кризи води това в семейството, в брачните отношения, в отношенията родител/дете.