Психотерапия, обучения, супервизия
 
Загубата и скръбта в живота на семейството

Загубата и скръбта в живота на семейството

От поредицата Симптомите и диалогът с тях

Загубата и скръбта са едновременно и събитие, и преживяване, което се случва на всеки човек, независимо дали е възрастен или дете. Усещането за загуба не е свързано само със смъртта. Има огромна палитра от преживявания, които ни сблъскват с това усещане и които могат да доведат до различни симптоми.  Загубата е процес, при който винаги има много болка и това е причината хората да градим стратегии (съзнателно или не) да го избегнем. Възможно ли е това? Какво значи „справяне”, когато преминаваме през интензивни емоции на скръб? Какво е ​ усложнена загуба ​и какви са нейните проявления? Ще направим място за тези и други въпроси и отговори, за да подпомогнем разбирането и нормализирането на този толкова значим в живота процес и да можем да бъдем подкрепящи към себе си и близките, когато има нужда от това.

Семинарът ще се проведе на 27 ноември 2021, събота, от 11 до 17 часа. Това не е семинар за професионалисти как да работят с тази тема. Семинарът е за хора, които преживяват или са преживели загуба, искат да научат и разберат повече за себе си или просто да обменят опит в група. Краен срок за записване 22 ноември 2021 на vkmarinova@gmail.com. Такса за участие 50 лв. Максимален брой участници 8. Регистрацията приключва при запълване на местата. В семинара могат да участват само хора, които имат зелен сертификат според заповедта на МЗ за участие в събития на закрито. Таксата за участие се заплаща на Институт по системна психотерапия ООД, IBAN BG68STSA93000027103382 или на място в деня на провеждане на семинара. Място на провеждане – гр. София, ул. Цар Самуил 50, вх. Г, близо до метростанция Сердика и Съдебната палата.

Водещ: Валентина Маринова – системен психотерапевт, доктор по педагогика и клиничен психолог, с 18 години опит в консултирането и психотерапията на индивиди, двойки, семейства и групи. Вписана в Регистъра на психотерапевтите на Българска асоциация по психотерапия от 2009. Член на Българска асоциация по фамилна терапия. Автор на материали в сферата на семейното и обществено здраве. В последните години работи фокусирано с клиенти с психосоматична проблеми, с онкологични заболявания и с темата за загубата.