Психотерапия, обучения, супервизия
 
Изкуството и срещата със себе си

Изкуството и срещата със себе си

Автор Татяна Кючукова

От поредицата Женското развитие и идентичност

На 6 и 7 август 2021, в Разгара на лятото ще се проведе поредната Лятна школа от поредицата „Женското развитие и идентичност“. Място на провеждане: София, ул. Цар Самуил 50, вх. Г. Максимален брой участници 8 (регистрацията приключва при запълване на бройката). Регистрацията за участие става чрез изпращане на мейл на vkmarinova@gmail.com най-късно до 2 август 2021. Такса за участие: 80 лв.  Таксата се заплаща по банков път на Институт по системна психотерапия ООД, IBAN BG68STSA93000027103382, банка ДСК или на място, след предварителна заявено участие по емейл. 

Програма

6 август 2021, петък (18,30 – 21,00 часа)

Изкуството и срещата със себе си – Ще опитаме да говорим за себе си чрез изкуството и да се насладим на това прекрасно умение да споделяш, да се свързваш и да се разкриваш по един сигурен и щадящ начин, именно защото изкуството е посредник в този процес. Как можем да даваме, дори на и сред непознати, да получаваме и да се усещаме с другите, дори когато сме на ново място или не познаваме никой. Изкуството свързва, разбира се, но то е и път към себе си.

7 август 2021, събота   

10,30 – 13,30 часа

Писането и разказването на истории лекува – За някои от нас писането е начин да говорим, да пресъздаваме ситуации и спомени, да потъваме и изплуваме колкото пъти се налага, минавайки през въпросите и неизвестните на собствения си път. Писането не е използване на думи. То е вдъхване на живот на думите. Усещане на вкуса им преди да се появят. Благодарност, когато ги намериш. Облекчение, че можеш да ги пишеш. За тези, които обичат да пишат, тези, които мислят, че не могат да пишат, но много биха искали да пробват, за тези, които обичат да четат и често се разпознават в нечий разказ.

14,30 – 16,30 часа

Малко трудно, много лесно – Уъркшоп, в който ще усетите едновременно лекотата на създаването и вътрешните си трудности към този процес. Ще говорим чрез действие и рисуване за вглеждането в …, приемането и разбирането на едни потенциално богати и пълни с възможности ситуации, които поставени в стереотипите на предишния ни опит, по-скоро ни създават пречки.

16,45 – 17,30                                                       

Заключителна сесия за интегриране на опита, въпроси и коментари. 

Водещ: Валентина Маринова  –  психолог, системен психотерапевт, доктор по педагогика, с 18 години опит в консултирането и психотерапията на индивиди, двойки, семейства и групи. Вписана съм в Регистъра на психотерапевтите на Българска асоциация по психотерапия. Автор съм на материали в сферата на семейното и обществено здраве. Работя в последните 10 години по темата за женското развитие в съвременния свят. Това е едно от най-предизвикателните и хубави неща, които съм правила в професионалния си път.

За поредицата: „Женското развитие и идентичност“ е проект, който започнах през 2010. Темите имат фокус върху съвременното разбиране на социалната роля на жената, нейното развитие и кризи. Състои се предимно от групова терапевтична работа и образователни семинари по различни теми. Основен акцент е как социалната роля на жената се променя в последните десетилетия и до какви кризи води това в семейството, в брачните отношения, в отношенията родител/дете.