Психотерапия, обучения, супервизия
 
Пролетна школа Женското развитие и идентичност

Пролетна школа Женското развитие и идентичност

От поредицата Женското развитие и идентичност

Автор Татяна Кючукова
Автор Татяна Кючукова

На 28 и 29 май 2021 ще се проведе поредната Пролетна школа от поредицата „Женското развитие и идентичност“. Място на провеждане: София, ул. Цар Самуил 50, вх. Г. Максимален брой участници 8 (регистрацията приключва при запълване на бройката). Регистрацията за участие става чрез изпращане на мейл на vkmarinova@gmail.com най-късно до 21 май 2021. Таксата за цялостно участие е 90 лева. При желание можете да участвате и в отделни уършопи, като всеки от тях има отделна такса за участие, посочена в края на съответната анотация. В заключителната сесия може да участва всеки, който е посетил поне един от уъркшопите от програмата. В мейла за регистрация посочвайте дали се записвате за пълно или частично участие. Таксата за участие се превежда по банков път на Институт по системна психотерапия ООД, IBAN BG68STSA93000027103382, банка ДСК или се заплаща на място.

Програма

28 май, петък, 18.30 – 21.00 часа – Отношенията между майка и дъщеря – ключови за женската идентичност.

Независимо дали определяме връзката с майка си като положителна и подкрепяща или като негативна и конфликтна, отношенията ни с нея играят значима и трайна роля в живота ни на възрастни жени. Някои фамилни терапевти определят връзката майка/дъщеря като най-трудната в семейството. Едно от най-непродуктивните състояния на тази връзка, е нейното стагниране в шаблоните на миналото и невъзможността да се изграждат гъвкави отношения спрямо актуалната ни роля и позиция на възрастна жена. Може ли връзката ни с майката да ни помогне да имаме щастлив семеен и партньорски живот? Може ли да ни пречи? Може ли да направим нещо с днешна дата? (такса за участие 30 лева)

29 май, събота, 9.30 – 12.30 часа Симптомите и диалогът с тях

Този уъркшоп е посветен на постоянната ни борба със симптомите, които ни разстройват, плашат, развалят комфорта ни. Вместо изтощителната битка с тях и безплодните усилия да ги държим под контрол, има ли нещо друго, което можем да направим за облекчаване на страданието си. По техника на процесната психология с включване на креативните и знаещи части от личността ни. (такса за участие 30 лева)

29 май, събота, 13.00 – 17.00 часа Инициацията в женското развитие

Този уъркшоп е посветен на една от най-значимите теми в живота на всяко човешко същество – темата за съзряването, порастването, сексуалността и различните етапи в живота ни. Ще поговорим за събитията, които бележат порастването на жената, с акцент върху важните фигури и преживявания. Женската инициация е много повече от това, което свързваме с биологичното развитие. Преминаването от един житейски етап в друг, само по себе си е своеобразна инициация и ни кара да порастваме и порастваме отново. Инициацията е доживотен процес. Защото „коя съм“ е вечен въпрос. Но той няма вечен отговор. Отговорите са много и всеки от тях е валиден за определен етап от живота ни и за определен контекст от взаимоотношения, в които участваме. (такса за участие 40 лева)

29 май, събота, 17.30 – 19.30 Обикаляне около кофите за смет – превръщане на това в онова

Превръщането на това в онова е ценно женско умение, което жените използват спонтанно през целия си живот – когато са деца в своите игри, по-късно в готвенето, чистенето, подреждането на дома, отглеждането на децата. То е като магически ритуал, който сме забравили да правим за себе си, да изучаваме, да рециклираме бавно и с търпение и да превръщаме старите „ненужни“ спомени, опит и грешки в нови умения, жизнено необходими за нас. Владеем ли търсачеството, преобразяването, трансформирането? Как това ни помага да бъдем по-зрели, по-свободни, по-автономни? Можем ли да докосваме старите неща в нас спокойно и с обич, за да се превърнем в съзидателки, които знаят как да творят и да намират отговорите? (такса за участие 30 лева)

29 май, събота, 19.45 – 20.30 Заключителна сесия

Заключителна сесия за интегриране на опита, въпроси и коментари. (свободен достъп за всеки, който е участвал поне в един от уъркшопите)

Водещ: Валентина Маринова  –  психолог, системен психотерапевт, доктор по педагогика, с 18 години опит в консултирането и психотерапията на индивиди, двойки, семейства и групи. Вписана съм в Регистъра на психотерапевтите на Българска асоциация по психотерапия. Автор съм на материали в сферата на семейното и обществено здраве. Работя в последните 10 години по темата за женското развитие в съвременния свят. Това е едно от най-предизвикателните и хубави неща, които съм правила в професионалния си път.

За поредицата: „Женското развитие и идентичност“ е проект, който започнах през 2010. Темите имат фокус върху съвременното разбиране на социалната роля на жената, нейното развитие и кризи. Състои се предимно от групова терапевтична работа и образователни семинари по различни теми. Основен акцент е как социалната роля на жената се променя в последните десетилетия и до какви кризи води това в семейството, в брачните отношения, в отношенията родител/дете.